Image

Sekarang bila bangun, takda dah muka berminyak dan melekit

TIPS UNTUK MERAWAT KULIT BERMINYAK DAN BERJERAWAT

(By Nadia Johari on 27th May 2019)

hai assalammualaikum

Tips Untuk Merawat Kulit Berjerawat Dan Berminyak – Setiap orang berbeza masalah kulit dia, ada yang jenis normal, ada yang berminyak dan berkombinasi. Macam nad, jenis kulit yang berminyak.  Kalau bangun tidur je, memang rasa berminyak dan melekit dekat bahagian muka terutama hidung ni. Kalau waktu siang, memang akan lebih berminyak bila sampai waktu petang. Nak bermakeup pun kadang takut ye sebab nanti boleh nampak muka kita macam glowing tapi sebenarnya berminyak. Kulit berminyak kalau tak dikawal boleh menyebabkan timbulnya jerawat. Setiap hari kulit kita terdedah kepada kotoran, kotoran tu melekat dan menyumbat kulit kita. Memang stress tau..Lagi cuaca dekat Malaysia ni tak menentu.

Tips Untuk Merawat Kulit Berjerawat Dan Berminyak

Ada banyak sebab terjadinya kulit berminyak, dari segi pemakaian makeup, pemakanan dan kebanyakannya kerana kulit tidak cukup air. Sebenarnya kulit muka menghasilkan minyak semula jadi untuk melindungi kulit daripada terlalu kering. Namun jika berlebihan minyak ia akan buat liang pori kita membesar dan berminyak sehingga munculnya jerawat yang dapat merosakkan penampilan wajah. Sebab tu nad cepat-cepat kawal muka berminyak ni sebab takut muka akan naik jerawat. Jadi, ni nad nak kongsi tips untuk merawat kulit berminyak dan berjerawat.

Apa yang nad selalu buat, pertama mestilah bersihkan muka dengan pembersih muka yang bersesuaian dengan masalah kulit. Kalau sebelum tu pakai makeup atau basic skincare sahaja, nad akan bersihkan dulu denagn makeup remover kemudian baru cuci muka denagn pembersih muka. Pastikan pembersih muka tu mencuci dan membersihkan kulit kita secara mendalam, dan menanggalkan segala kekotoran yang hinggap dekat muka ni. Nad akan pastikan kulit muka nad memang bersih-sebersihnya. Bila muka kita bersih, kulit pun sihat dan tak ada masalah seperti pori tersumbat, kulit berminyak dan tidak menghalang liang pori dari tersumbat.

Cara terbaik untuk redakan sikit kulit muka yang tengah meragam/irritate dan banyak active acne ialah dengan pastikan cleanser yang kita guna tu sangat lembut dan tak kasar. Cuci muka pun tak boleh kerap sangat sebab nanti akan tarik natural oil pada kulit, nanti kulit kering pulak. Lagi satu pastikan pembersih muka yang kita guna tu dapat melembapkan muka kita. Mesti tertanya-tanya, ada ke produk pembersih muka yang membantu melembapkan kulit ni? Yes, ada ya kawan-kawan. Nad pakai Aloe AC Clean Bubble Cleanser dari Hansaegee Nature. Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni efektif untuk membersihkan pori secara mendalam sambil exfoliate sel kulit mati dan ia dapat melembapkan kulit.

Nad suka sangat dengan Aloe AC Bubble Cleanser ni sebab ia di perbuat dari Aloe Barbadensis Leaf ( daun lidah buaya ) dan tea tree leaf oil di mana kita tau daun lidah buaya dan tea tree leaf oil sangat bagus untuk kulit dan membantu dalam memelihara kulit wajah. Aloe Vera bahan yang baik untuk memberi kelembapan pada kulit, dapat membantu mengatasi masalah jerawat dan sebagai anti-radang pada kulit.

Aloe AC Clean Bubble Cleanser sangat lembut dan tekstur berair. Tengokla, sabun berbentuk foam..memang seronok je bila dapat bersihkan muka. Gelembung lembut ini dapat membersihkan liang-liang kulit secara mendalam dan dalam masa yang sama memberi kelembapan pada kulit dan tidak mengeringkan kulit. Bila nad pakai, memang macam muka di belai lembut je..hehee..takda kasar tau..

Kalau sebelum ni, nad cuci muka, muka akan jadi tegang, lepas tu muka lebih kepada kering. Jadi, pencuci tu memang tak sesuai nad pakai sebab ia menarik kelembapan kulit kita dan menjadi kering. Tapi Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni, nad pakai, muka nad tak tegang, lembut je, malah melembapkan kulit muka. Bau dia pun sangat sedap..hehee. Sekarang bila bangun, takda dah muka berminyak dan melekit, malah lembut dan dan sihat je..jerawat pun malu nak singgah je..hehee..

Kalau muka korang jenis kering, berminyak, sensitif dan ada acne, sel kulit mati dan ada blackhead dan whitehead memang,nad sarankan guna pencuci muka ni.

Langkah kedua, selepas pakai pencuci muka Aloe Ac Clean Bubble Cleanser, untuk kekalkan kelembapan kulit nad akan pakai pelembap. Biasanya orang tidak tahu bagaimana untuk memilih pelembap, kebanyakan pelembap dalam pasaran adalah tekstur berminyak dan berkrim yang sebenarnya ia untuk memberi kelembapan pada kulit tapi sebenarnya tidak sesuai untuk jenis kulit berminyak dan berjerawat, kerana ia akan menjadikan kulit ini lebih berminyak dan tidak selesa.
Sebelum-sebelum ni, memang nad pakai terjah je pelembap yang ada dekat pasaran. Dah semuanya tulis moisturizer, jadi kita pun main ambil jela. Tapi, bila pakai, jadi teruk , lagi berminyak muka. Sejak tu takut nak guna pelembap. Skip terus..

Tapi sebenarnya, kita wajib pakai pelembap. Takut jadi macam sebelum, nad cuba pakai pelembap jenis “waterdrop”. Rasa gembira bila nad dapat jumpa pelembap yang sesuai dengan kulit muka nad. Pelembap ni nad dah pakai beberapa bulan dan nak masuk botol kedua. Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature, nampak je macam krim tapi sebenarnya ia jenis waterbase.

Bila pakai tu, sapu dekat muka, akan mucul air..Tu adalah waterdrop, yang akan memberi kelembapan dekat muka. Bila muncul waterdrop tu, hanya dap-dap sahaja. Lagipun ia cepat meresap ke dalam kulit. Air tu la dapat melembapkan kulit dan tidak buat kulit melekit. Pakaila dari siang sampai ke petang, memang muka rasa segar dan lembap sahaja.

Selain itu, kandungan Krim Aqua Whitening ini Camellia Japonica Seed Oil di mana ia membantu melembapkan kulit, tidak menyekat liang kulit dan menghalang daripada jerawat. Ia juga dapat mencerah, dan merawat kulit daripada kering dan sunburn. Pelembap ni sangat ringan dan cepat menyerap ek dalam kulit. Bila pakai ada rasa sejuk je.

Lagi nad suka sebab ia contains “Niacinamide” yang mempunyai fungsi untuk mengawal minyak, sehingga dapat mengurangi minyak berlebih dari kulit. Sangat recommend untuk korang yang ada masalah kulit berminyak dan berjerawat. Malah boleh redakan kemerahan dan sunburn.

Dua cara ni nad buat setiap hari untuk merawat kulit berminyak dan berjerawat yang nad alami. Dua produk ni sahaja dapat membersihkan kulit, melembapkan kulit, tidak menghalang liang pori, mengawal minyak dan mengurangakn jerawat di muka. Nad happy dengan kulit muka nad sekarang. Walaupun bila datang period, jerawat takda muncul banyak macam sebelum ni. Muka nad pun dah tak kusam, takde lagi berminyak yang melampau malah makin nampak sihat dan segar je. Nak keluar panas pun tak kisah sebab dah ada produk yang melindungi kulit nad..hehee..

Sekarang ni memnag banyak skincare yang ada. Dari local brand sampai ke western, Japan ,Korean.. masing masing semua ada kelebihan masing masing. Kita sebagai pengguna, kita kena tau dan faham kondisi kulit kita, jenis kulit apa, masalah yang dihadapi, kemudian baru dapat buat pilihan skincare yang mana.

Untuk nad, memang nad akan terus pakai dua produk Hansaegee Nature ni..Sebab ia sesuai untuk semua jenis kulit. Jadi tak perlu pening dah..ehhee..Nad dah beberapa kali review produk ni, korang boleh baca di
– Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature, Melembapkan dan Merawat Kulit
– Tips Muka Sentiasa Lembap dan Cerah, Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature Jawapannya
– Tips Rutin Penjagaan Kulit Harian Dengan Pelembap Muka Dan CC Cream
– Kulit Sihat Dan Bermaya, Rutin Makeup Harian Menjadi Mudah Dengan Produk Hansaegee Nature

 🍁Company name: Hansaegee Nature
Image

Tips Routine Skin Care Untuk Kulit Lebih Cerah Dan Glowing

Tips Routine Skin Care Untuk Kulit Lebih Cerah Dan Glowing

(By Aidasue on 10th April 2019)

Hansaegee Aqua Whitening Cream dan S+ Recover Gold Nano CC Cream.

Hello semua. We know that Korean Skincare ni adalah antara terbaik di dalam dunia, so kali ini produk  terbaharu yang i akan review adalah dari Hansaegee Nature, iaitu pelembap ( water based) Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream dan juga Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream.

 Hansaegee Nature  Aqua Whitening Moisturizer Cream

Ini merupakan pelembap berasaskan air yang mempunyai efek “Water drop” yang memberikan kelembapan maksimum pada kulit dan terus rasa segar dan kulit tidak melekit selepas dipakai. Pelembap ni langsung tak tebal macam normal moisturizer yang kita pakai ya, so korang jangan expect pakai sikit je tau, sebab ini water based, untuk bagi maximum hydration to our skin.

Tektur

Ini adalah water based dan kalau korang boleh tengok tekstur yang I share kat bawah ni, boleh tengok ia tidak melekit & very light weight.

Antara benefit water based moisturizer ini:

* “Water drop” yang memberikan kelembapan pada kulit dan tidak melekit.

*Memberikan efek kesegaran pada kulit dengan segera

*Ia mempunyai fungsi pemutih pada kulit dan dalam masa yang sama menghidrat kulit anda.

*Merawat kesan sunburn jika kulit terdedah kepada cahaya matahari.

*Mempunyai ekstrak herba supaya kulit dapat menyerap pelembap dengan lebih cepat dan berkesan.

*Whitening & Moisturizing effect plus formulated with Herbal extract which give deep penetrate within skin, normalize moisture level in the skin and make clearer & firmer skin.

Antara bahan yang terdapat di dalam produk:

Camellia Japonica Seed Oil: Non-comedogenic, tidak menyumbat liang pori wajah dan mengurangkan penghasilan jerawat. Ia juga membantu kulit pulih selepas sunburn ataupun kemerahan Membantu untuk ‘lock’ pelembap di dalam kulit kita.

Niacinamide (juga dikenali sebagai Vitamin B3) : Membantu memperbaiki tona kulit wajah supaya lebih sekata. Memebantu  mencerah, membersih dan menegangkan kulit. Mengembalikan dan menstabilkan tahap kelembapan dalam kulit dan membuat kulit yang lebih jelas berseri.

Bahan lain: Water, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Pinus densiflora leaf extract, Sodium chloride, Angelica acutiloba root extract, Cnidium officinale root extract, Paeonia albiflora root extract, Rehmannia chinensis root extract, Prunus armeniaca (Apricot) kernel oil, Betaine, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, DMDM Hydantoin, Perfume, Gardenia florida fruit extract.

Cara penggunaan

Selepas membersihkan kulit, sapukan toner dan diikuti dengan Hansaegee Nature  Aqua Whitening Cream pada wajah anda. Calitkan pada dahi, kedua belah pipi, hidung & dahu dan urut lembut dalam keadaan membuat. Anda akan dapati ‘water drop’ akan terhasil sedikit demi sedikit dan tepuk lembut wajah anda.

Personal Review

So I memang suka pakai Aqua Whitening Cream ni and not only me, tapi my husband pun pakai sebab dia memang jaga kulit dia sebab kulit dia cepat kering. Usually lelaki tak suka pakai pelembap sebab ada yang bertekstur melekit dan tebal kan? We love it sebab ianya lightweight dan seolah-olah you pakai pelembap bertekstur air je kat muka you, rasa sangat refreshing!

Dan pada yang ada kulit kering dan selalu duduk dalam aircond, the Aqua Whitening Cream is suitable for you. I suka texture dia yang tak tebal, sesuai untuk yang suka water based moisturizer, non sticky and works wonder!

Ini kulit kita tanpa secalit makeup pun, hanya pakai pelembap je. Nampak fresh kan?

Selepas itu, anda boleh teruskan dengan pemakaian Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream.

Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream

First of all apa tu CC Cream? CC Cream adalah Colour Control Cream, jadi iaadalah krim siang yang semuanya ada di dalam satu dan ia lebih ke arah memperbetulkan dan seimbangkan tona kulit wajah kita.

Boleh lihat CC Cream ini berubah warna selepas disapukan pada kulit wajah kita. Nampak kan? ia akan berubah warna mengikut tona kulit kita dengan semulajadi.

Ia menjadikan kulit muka lebih glowing & fresh walaupun tanpa memakai solekan dan lebih cerah serta mampu mengekalkan kelembapan kulit sepanjang hari. Selain itu juga disebabkan CC Cream ini dilengkapi dengan SPF 50++ so tak perlu risau lagi untuk pakai sunscreen sebab kira CC Cream ni dah dilengkapi dengan sunscreen sekali dah pun. CC Cream ini adalah bebas dari sumber haiwan , paraben – free , sulfate – free , dan alcohol-free, so tak perlu risau ya kalau korang berkulit sensitive! J

Ingredient utama produk:

*“Mineral Water” – Mengimbangi pH kulit kita dan meningkatkan keanjalan kulit.

*“Ipomoea Hederacea Callus Culture Extract” – Efek anti bakteria dan mengurangkan masalah radang kulit.

*“Colloidal Gold” – Melambatkan penuaan dan mengurangkan kesan infrared dari cahaya dan mempunyai bahan anti oksidan.

Ingredient lain: Mineral Water, Cyclopentasiloxane, Propylene Glycol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Cetyl Ethylhexanoate, Caprylic/Capric, Triglyceride, Titanium Dioxide, 4-Methylbenzylidene Camphor, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Dimethicone, Niacinamide, PEG-10 Dimethicone, Quaternium-18 Bentonite, Sodium Chloride, Dimethicone/Vinyly Dimethicone Crosspolymer, CI 77492, Xanthan Gum,Silicon Dioxide, Fragrance, Butylene Glycol, Oryza Sativa (Rice) Callus Culture Extract, CI 77491, Disodium Edta, Allantion, Adenosine, CI 77499, Pulsatilla Koreana Extract, Zanthoxylum Piperitum Fruit Extract, Usnea Barbata (Lichen) Extract, Mica, Silica Dimethyl Silylate, Polyester-1, Colloidal Gold

Cara penggunaan

Cara  penggunaan S+ Recover Gold Nano CC Cream

Selepas membersihkan kulit, sapukan toner dan diikuti dengan Hansaegee Nature  Aqua Whitening Cream pada wajah anda. Kemudian anda boleh memakai Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream. Caranya, calit sedikit CC Cream pada dahi, kedua belah pipi, hidung, dagu dan sapu rata pada keseluruh wajah sehingga ia menyamai tona kulit anda. Simple je kan? Kemudian boleh proceed dengan makeup, itu je.

Yang paling bestnya produk ini kalis air, dan mampu menjadi primer alat solek anda, boleh tengok gambar di bawah, warna eyeshadow pun Nampak lebih pigmented dan gelap kan?

itu juga CC Cream ni mempunyai special features seperti complexion control + brightening. Ia mampu membuatkan kulit nampak luminous dan glowing walaupun dalam masa yang sama ia melembapkan kulit. Selain itu juga ia ada emulsion powder so bila pakai tu tak nampak oily dan wajah nampak glow the whole day!

Personal Review

Currently lepas pakai skincare pagi-pagi I memang letak both products dan I personally suka CC Cream tu. Sebab kulit I sawo matang, so usually lepas pakai foundation & dan set kat kulit, tak berapa nak putih. So I memang suka efek putih kat kulit muka I, thus S+ Recover Gold Nano CC Cream sesuai untuk i. Dan pada yang ada kulit kering dan selalu duduk dalam aircond, the Aqua Whitening Cream is suitable for you. I suka texture dia yang tak tebal, sesuai untuk yang suka water based moisturizer, non sticky and works wonder!

 🍁Company name: Hansaegee Nature
Image

Aloe AC Clean Bubble Cleanser | Pencuci Muka Simple Atasi Kulit Berminyak Dan Mengatasi Masalah Kulit Berjerawat.

Aloe AC Clean Bubble Cleanser | Pencuci Muka Simple Atasi Kulit Berminyak Dan Mengatasi Masalah Kulit Berjerawat.

(By Syamimi Saad on 15th Feb 2019)

Hai readers.. Harini kita nak berkongsi tentang satu masalah selepas jalani Operation haritu. Selepas operation, kita memang tak dapat nak jaga kulit muka. Sebab wayar tiub sana sini, then operation haritu kan berjahit sampai ke bibir. So nak elakkan kesan jahitan disitu terkena air, terpaksa skip skip basuh bahagian muka.

Disebabkan masalah tak dapat nak cuci muka dengan sebaiknya, muka kita mula nak jadi sesuatu. Kulit muka mula berminyak. Pelik rasanya sebab kulit muka kita bukan jenis berminyak. Rasanya hari ke-4 macam tu kita slow slow cuci muka. Guna cleanser. Tapi tak boleh nak cuci betul betul sebab masa tu tiub minum susu belum dicabut lagi.

So disebabkan muka menjadi berminyak dan mula naik berdaki, kita cuba cuci pakai 1 jenis cleanser ni. Sebab cleanser tu je yang kita bawa ke hospital, so bila pakai muka still sama. Muka tetap berminyak. Bila dapat balik rumah, kita cuba gunakan satu cleanser baru ni. Aloe AC Clean Bubble Cleanser namanya. Try guna yang ni dengan harapan dapat atasi masalah kulit berminyak tu.

Beberapa hari juga la mencuba gunakan Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni, kulit yang berminyak tu berjaya diatasi. Punya la pening pikir kenapa muka berminyak, rupanya ada juga jalan penyelesaikannya.

Mesti nak tahu apa kandungan yang terkandung dalam Aloe AC Clean Bubble Cleanser, yang boleh membantu muka jadi bersih tak berminyak tu kan?

Haaa, nak tahu, nama nya pun Aloe kan, salah satu kandungannya ialah Aloe Vera dan Tea Tree Oil. Kita semua pun sedia maklum kan, aloe vera elok dalam mengatasi masalah kulit kan.

Sebenarnya, Aloe AC Clean Bubble Cleanser bukan sahaja untuk masalah kulit berminyak, tetapi, ianya juga dapat membantu mereka yang mengalami masalah kulit berjerawat juga. Bagaimana ianya dapat membantu? Ianya dapat membantu dengan membersih secara mendalam dan menutup lubang-lubang jerawat yang ada.

Apa yang bestnya bila dah menggunakan Cleanser ni, kulit dah la tak berminyak, dia elok je lembap seperti biasa. Dan ianya juga tidak mengeringkan tau. So memang best guna sebab tak perlu risau dah.

Mesti ada yang nak tahu, macam mana rupa Cleanser ni kan? Meh tengok ni. Botol ni tersedia dalam bentuk dipam tau. So bila kita pam, maka akan keluar cecair dan ianya dalam bentuk berbuih. Berbuih tapi ada air sekali. So kalau kita tak basahkan kulit muka terlebih dahulu pun takpe, sebab ianya takkan kering dimuka. Dan teksturnya ringan.

 

Kebiasanya pembersih jenis gelembung boleh membersihkan kulit dengan baik, tetapi mungkin membuat kulit sangat kering selepas mencucinya. TETAPI Pembersih Bubble Clean Aloe AC ini berbeza, ia adalah pembersih kualiti yang baik, ia membilas liang kulit bersih dengan kulit kelembapan, kita pasti selepas korang bersihkan dan basuh, korang akan rasa kelembapan, tidak kering. Ia adalah pembersih yang berbuih, Melembutkan & WATERY.

Sebelum terlupa, harga yang ditawarkan untuk 1 botol ni ialah RM65 sahaja.
Untuk kandungan sebanyak 150ml.

 🍁Company name: Hansaegee Nature