Pencuci Muka Terbaik Untuk Kulit Berminyak – Berkesan Membersih Pori, Mengawal Minyak Berlebihan, Mengecut Jerawat | Kulit Muka Sihat Berseri

(by kanvasdakwat)

aloe_bubble_cleanser_pencuci_muka_terbaik_untuk_kulit_berminyak_17102023

Assalamualaikum guys. macammana hari ni? korang okay ke? Masyarakat semua terkesan dengan cuaca yang sangatlah panas. Terpaksa on dua kipas; atas dan bawah untuk menghilangkan rasa panas. Rumah aku pula memang menghadap matahari. Itu pun masih lah berpeluh terutamanya kawasan hidung dan dahi.

pencuci_muka_aloe_ac_bubble_cleanser_17102023

betapa melaka terlalu panas

 

Tahun ni beraya di Melaka. Melaka berganda – ganda lebih panas dari tempat tinggal aku . Beraya dari pagi sampai malam kadang sampai 2 3 pagi. mencabar sangat. Semestinya kulit muka akan berminyak teruk atau kering terlampau. Macam mana cara nak atasi muka kulit berminyak?

 

Pencuci Muka Untuk Kulit Berminyak

Kulit muka berminyak adalah berpunca daripada penghasilan sebum secara berlebihan oleh kelenjar minyak. Ia berfungsi untuk mengekalkan kelembapan, sinar uv dan mempunyai faktor perlidungan semulajadi yang tinggi.

Jangan mencuci muka terlalu kerap. Salah tu! Skin barrier akan semakin menipis dan penghasilan sebum kelenjar minyak akan keluar lebih banyak dan menyebabkan kulit bertambah berminyak.

 

Punca Kulit Muka Berminyak Dan Pori Besar

Mencuci muka dengan terlalu kasar
Punca kulit berminyak datangnya daripada pori yang besar. Antara sebab pori membesar di muka adalah kerana cara mencuci muka dengan cara yang kasar seperti menggunakan kain atau span akan menyebabkan mulit muka hilang kelembapan. Ini akan menyebabkan kelenjar muka lebih aktif menghasilkan minyak. hati – hati korang.

Stress
Penat kerja siang dan malam, Kurang rehat dan terlalu resah adalah punca kita stress. Stress akan menghasilkan hormon cortisol pada muka. Inilah yang menyebabkan kulit berminyak dan cenderung dalam penghasilan jerawat.

Cuaca
Cuaca juga sangat memainkan peranan dalam produksi sebum di muka. Sekarang ni pula cuaca tak menentu. kadang panas terlampau, tiba – tiba eh hujan. Memang peningkatan dalam penghasilan sebum, sangat tinggi

ramai dalam kalangan kita yang memang tidak tahu cara mencuci muka dengan betul. main cuci muka asal kan muka dicuci. main hentam orang kata. entah bersih entah tidak. ada yang cuci muka sampai 3 kali sehari disebabkan rasa panas dan muka berminyak. kononnya dengan mencuci muka banyak kali akan mengurangkan rasa panas berkenaan dan menghilangkan rasa minyak yang banyak di muka.

 

Tips/Cara Mencuci Muka Dengan Betul
1. cuci muka 2 kali sehari pada waktu pagi selepas bangun tidur dan pada waktu malam sebelum tidur
2. menggunakan pencuci muka bersesuaian dan cuci dengan air suam
3. lap muka dengan lembut seperti menekap muka dengan tuala untuk keringkan muka.

Cuci muka yang disarankan sehari 2 kali sahaja. Jangan lebih atau kurang bagi mengelakkan muka berminyak dan muka menjadi kering.

 

Memilih Pencuci Muka Yang Sesuai

Mengenalpasti jenis kulit muka
Setiap cleanser memberikan tindak balas dan yang berbeza – beza. Oleh itu, amatlah penting untuk korang tahu jenis kulit muka supaya tidak salah dalam pemilihan cleanser.

Tidak mengandungi bahan kimia atau pewangi
Bahan seperti paraben dan sebagainya boleh merengsakan kulit muka, menyebabkan alahan dan menipiskan skin barier

Tidak mengeringkan kulit muka
Orang yang kulit kering disarankan untuk membuat pilihan yang betul dalam pemilihan cleanser. Jika korang guna cleanser yang tidak sesuai muka akan bertambah kering. Skin barier akan menipis dan akan berlaku penghasilan minyak pada muka.

Membersihkan kotoran muka dan liang pori
Pilih cleanser yang mencuci secara dalam sehingga liang pori. Ini adalah untuk menyingkirkan kotoran dan membuang sel mati yang terdapat pada kulit muka.

Melembabkan kulit
Boleh dikatakan waktu aku di pejabat dari jam 8 pagi sehingga 6 petang adalah tempoh waktu yang sangat lama. Aku terdedah dengan penghawa dingin dan kipas meja yang direct terus ke muka. Amatlah penting untuk aku guna cleanser yang melembabkan kulit bagi mengelakkan muka terlalu kering. Nanti jerawat tumbuh aku yang susah hati.

aloe_ac_bubble_cleanser_pencuci_muka_terbaik_17102023

korang patut guna ALOE AC Clean Bubble Cleanser kerana cleanser ni bebas daripada paraben, tiada sulfate dan bebas alkohol. cleanser aloe vera terbaik ini juga sangat sesuai untuk semua jenis kulit muka.

 

Kenapa Patut Guna ALOE AC Clean Bubble Cleanser Terbaik dari Hansaegee Nature

cara_penjagaan_muka_pencuci_muka-aloe_ac_bubble_cleanser_17102023
pencuci_muka_yang_bagus_aloe_ac_bubble_cleanser_17102023

Aku memilih pencuci muka aloe vera dari Hansaegee Nature sebab ianya sangat sesuai untuk kulit muka aku. Kulit aku jenis kering setiap masa. Tekstur cleanser ni adalah jenis soft watery bubbles.

Waktu guna cleanser aloe vera ni memang rasa lembut je di muka. Aloe AC Clean Bubble Cleanser membantu mencuci secara mendalam untuk membersihkan kulit. Penting menggunakan cleanser yang mencuci secara deep clean ni ya. Dapat mengelakkan dari liang pori tersumbat.

aloe_bubble_cleanser_sesuai_untuk_kulit_berminyak_17102023
cuci_muka_berapa_kali_sehari_aloe_ac_bubble_cleanser_17102023

pencuci_aloe_ac_bubble_cleanser_terbaik_17102023
Gunakan Aloe Ac Clean Bubble Cleanser sebanyak 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi bangun tidur dan pada waktu malam sebelum tidur. Ini akan memberikan kesan lembab sepanjang hari, terasa lembut dan segar.

aloe_ac_bubble_cleanser_pencuci_yang_sesuai_untuk_semua_jenis_kulit_17102023
Pilihlah pencuci muka yang betul untuk elakkan kulit muka berminyak dan kering. Tak payah fikir banyak, gunalah pencuci muka aloe vera, Aloe AC Clean Bubble Cleanser Hansaegee Nature untuk kelembapan sepanjang hari.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments