5 Tips Penjagaan Muka Glowing & Lembap

Tips Penjagaan Muka Glowing & Lembap | Ramai yang menginginkan kulit muka yang glowing dan lembap persis orang Korea terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah kulit muka berjerawat dan berjeragat. Tapi tak ramai yang boleh buat penjagaan muka dengan cara yang betul.

Rasa kurang keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang lain kadang-kadang boleh melemahkan semangat orang itu untuk menjaga penampilan muka. WA sendiri dahulu seorang yang sangat penyegan dengan orang ramai. Rasa tak yakin tu sampai boleh down bila kulit muka tak seperti orang lain. Tapi selepas WA amalkan tips mudah penjagaan muka ini, barulah keyakinan diri itu datang dengan sendiri.

Di sini WA nak kongsikan bersama dengan anda terutama yang mempunyai masalah kulit muka untuk dapatkan kulit muka yang lebih glowing dan lembap dengan mudah. Baca sampai habis tau!

Sebelum itu, kenalpasti terlebih dahulu masalah kulit muka anda dalam kategori apa supaya mudah dalam menguruskan penjagaan muka. Ini kerana tak semestinya kulit muka berjerawat itu berminyak dan tak semestinya kulit normal itu tiada masalah lain.
Ini adalah di antara tips-tips mudah untuk mendapatkan kulit muka glowing dan lembap sepanjang hari.

5 Tips Penjagaan Muka Glowing & Lembap

drink water
1. Perbanyakkan minum air masak

Seperti sedia maklum, bahawa air masak sangat penting untuk tubuh badan kita kerana ia dapat mengeluarkan toksin dalam badan kita dengan kuantiti air yang betul. Setidak-tidaknya mesti mengambil 3 liter sehari.

fruits

2. Lebihkan pengambilan buah-buahan

Ini kerana buah-buahan kaya dengan pelbagai vitamin dan nutrisi yang diperlukan pada kulit. Anda bolehlah mengambil buah-buahan yang kaya dengan serat dan vitamin C seperti Oren, Lemon, Jambu Batu, Betik, Nenas, Strawberry, Mango dan Kiwi.

Boleh juga mengambil buah-buahan yang lain kerana setiap buah-buahan mempunyai khasiat yang tersendiri.

ayam goreng
3. Kurangkan pengambilan makanan yang berminyak

Ini adalah pantang larang jika ingin sihat tubuh badan termasuklah area muka. Ia akan menghasilkan toksin dalam badan terkumpul dan boleh menyebabkan berlakunya gangguan sistem pencernaan, gangguan hormon juga punca timbulnya jerawat di kawasan muka.

pelembap aqua whitening cream
4. Pakai Moisturizer

Untuk mendapatkan kulit yang lembap, wajib pakai moisturizer setiap pagi dan malam. Untuk dalaman, minum air masak sahaja tidak lengkap. Oleh itu, wajib pakai pelembap untuk luaran kulit muka supaya lebih terjaga kerana kulit kita akan mengeluarkan sebum mengikut keadaan kulit masing-masing.

suncreen spf50
5. Pakai Sunscreen Protection UV

Apply sunscreen yang ada protection UV. Atau boleh menggunakan cream muka yang ada sun protection UV bagi menampakkan kulit lebih glowing sepanjang hari.

Apabila gaya pemakanan untuk dalam kita dah terjaga, untuk luaran mestilah kena jaga juga kan? Sebab tu WA amalkan penjagaan muka secara luaran dengan menggunakan tips No. 4 dan juga No. 5! Nak tahu tak kenapa WA menggunakan 2 produk tersebut? Ha, jangan scroll laju-laju. Kali ini WA nak kongsi pengalaman bagaimana ia membantu dalam aktiviti harian WA.

2 Produk Hansaegee Nature Sebagai Penjagaan Muka Harian

2step rutin senang

Kebanyakan orang Malaysia tidak suka bermakeup dengan tebal untuk harian mereka dan suka mengamalkan daily skincare yang lebih mudah dan senang, asalkan kulit sentiasa nampak lebih natural. Begitu juga dengan WA, yang suka makeup yang lebih minimalis atau natural sahaja. Lagilah bila dengan cuaca panas, penat buat kerja seharian memang tak ada masa nak jaga muka dengan betul.
Tapi kini tidak lagi kerana WA dah ada peneman setia untuk daily skincare WA iaitu dengan menggunakan  gabungan antara Aqua Whitening Cream dan juga Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature. Actually, CC cream ini menggunakan penggunaan kali ke-3 dan Aqua Whitening Cream merupakan kali pertama jadi WA tertarik untuk mencubanya kerana ia membantu melembapkan kulit muka.

rutin sebelum keluar rumah
Bermulanya kisah WA menggunakan 2 produk Hansaegee Nature ini sewaktu hendak keluar pergi topup barang keperluan sebelum start lockdown tempoh hari. WA sapukan Aqua Whitening Cream dan juga CC Cream untuk kesan yang lebih baik.

lap muka tak berminyak
terus touch up cc cream je
Bayangkan, dah waktu tengah hari pun, kulit muka still tak berminyak sangat macam yang dulu. Bila kurang berminyak ni rasa lega sangat tak perlu risau muka macam orang minyak. Hehe~ Kalau rasa nak re-apply CC Cream lagi pun boleh, sun protection UV ni bukanlah stay 24 hours ye. So touch up jelah CC Cream ni kat dalam kereta pun no hal. Asalkan kulit terlindung dari sinaran UV matahari supaya kulit tidak mudah rosak dan cepat berkedut.

kulit cantik selesa
Selesai sahaja urusan beli barang keperluan, balik rumah pun kulit masih nampak cantik elok dan yang penting selesa sangat! Nampak macam makeup tebal je kan padahal guna 2 bahan itu sahaja.

aqua whitening cream moisturiser

Apa Itu Aqua Whitening Cream?
Ia merupakan pelembap. Dimana ia dapat membantu memperbaiki kerosakan kulit kerana sunburn dan kemerahan dengan baik dan memberi kelembapan kulit yang sanagt dalam dengan titisan air. Dan ia membantu mengawal lebihan minyak dan sebum pada kulit.
Ia mengandungi Camellia Japonica Seed Oil bagi membantu memberi kelembapan yang dalam sehingga ke lapisan bawah, memperbaiki kulit kering dan sunburn pada kulit serta tidak menyekat pori kulit dan tidak mengalakkan penumbuhan jerawat. Bukan itu sahaja, ia juga mempunyai kandungan Niacinamide dimana ia dapat mencerahkan kulit dan mengawal pengeluaran minyak.
Untuk mendapatkan kulit yang cantik, glowing serta cerah dengan semulajadi dan tidak berminyak, bolehlah cuba menggunakan kedua-dua produk ini setiap hari. Ia memudahkan untuk membuat kerja dengan cepat dan lebih konfiden kerana masih kelihatan cantik

fungsi aqua cream

Fungsi Aqua Whitening Cream 
  • Boleh digunakan sebagai pelembap untuk menjadi kulit sentiasa lembap sepanjang hari
  • Menyerap dengan pantas ke dalam kulit
  • Kulit terasa lebih segar
  • Mengawal kulit dari berminyak
  • Membaikpulih kulit yang rosak seperti kemerahan dan kesan terbakar
  • Mengurangkan penampilan liang pori besar
  • Menjadikan tona kulit lebih sekata
Fungsi Gold Nano CC Cream 
  • Dijadikan sebagai krim harian dan sun protection kerana mengandungi SPF50+ PA+++
  • Mengimbangi warna tona kulit
  • Mengurangkan pori-pori dimuka
  • Kulit lebih glow dan tidak berminyak
Cara Penggunaan Aqua Whitening Cream + Gold Nano CC Cream
 
1. Sapukan krim pelembap Aqua Whitening Cream di muka.
2. Blend rata supaya ia meresap penuh pada kulit muka
3. Kemudian, apply CC Cream 2 jari dan blend rata menggunakan jari sahaja
4. Siap!
 
Waktu Yang Sesuai Untuk Digunakan?
Pagi : Aqua Whitening Cream + Gold Nano CC Cream
Tengahari : Gold Nano CC Cream (touch up guna jari je)
Malam : Aqua Whitening Cream ( as moisturizer)

water drop kelihatan

Apa yang menariknya dengan Aqua Whitening Cream, ianya merupakan krim pelembap yang menghasilkan kewujudan ‘waterdrop’. Yang mulanya bertekstur seperti krim biasa, apabila diurutkan jelmaan titisan air tersebut timbul di permukaan kulit dalam beberapa saat dan kemudiannya cepat meresap ke dalam kulit.
Ia rasa sungguh segar dan yang bestnya ia tidak meninggalkan kesan melekit seperti mositurizer lain dan ianya sesuai sangat dengan cuaca panas terik.

sapu permukaan muka
Percubaan ke atas muka WA sendiri, WA apply sedikit krim pelembap Aqua Whitening Cream pada muka dan kemudian WA gosok secara urutan dan akhirnya ia timbul bentuk titisan air. Kemudian sapu rata sehingga ia meresap terus ke dalam kulit. Memang best tau sebab dia cepat meresap dan WA suka sangat dengan teksturnya yang menarik dan tidak melekit!

kulit fresh dan moist je

Ini adalah gambar sebelum dan selepas menggunakan Aqua Whitening Cream. Kulit rasa berminyak dan nampak kusam sebelum memakainya. Tapi selepas pakai kulit rasa lebih fresh dan moist je. Yang penting kulit nampak lebih glowing dan tidak berminyak.
Perfect Combination Skincare 
Aqua Whitening Cream + Gold Nano CC Cream !
Setiap hari WA tak pernah miss guna dua produk ini kerana ianya memang sesuai diguna pakai untuk aktiviti harian WA. Yang pastinya ia makin membuatkan kulit WA rasa lebih fresh dan moist je walaupun berpanasan dalam melakukan sesuatu perkara sebagai seorang suri rumah.

daily aktiviti
Sebagai seorang suri rumah sepenuh masa dan seorang blogger sambilan, ada beberapa aktiviti harian yang WA lakukan. Jika aktiviti harian kebiasaan di rumah sebagai suri rumah, macam biasalah mengemas rumah, siram pokok, memasak, basuh baju, beli barang harian dan lain-lain. Zoom meeting pula ketika bertemu klien mahupun reunion kecil bersama sahabat secara maya pun perlu menjaga penampilan. Senang calit je 2 produk ini dah setel.

senang bersiap
Penat dan berpanasan macam mana sekalipun dalam melakukan aktiviti harian, WA rasa puas hati kerana 2 produk ini berjaya maintainkan kulit nampak masih cantik natural dan yang paling best sangat selesa! Dari pagi ke petang buat kerja pun tak ada masalah.

wajip pakai memudahkan kerja lain

Untuk makluman lanjut mengenai 2 produk ini, bolehlah layari link berikut :

Brand: Hansaegee Nature

logo hansaegee nature

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments